WHITE

ARANŻACJA MIESZKANIA

LOKALIZACJA: Legionowo, woj. Mazowieckie
POWIERZCHNIA: 43 m2
PROJEKT: 2013

Dobrze zaprojektowane wnętrze jest szczególnie istotne w przypadku bardzo małych mieszkań. Na powierzchni 43m2 prócz niezbędnej kuchni, łazienki i miejsca do spania wygospodarowałyśmy maksymalnie dużo przestrzeni na przechowywanie oraz strefę dzienną, w której zwykle najwięcej czasu będzie spędzać Klientka. Podstawowym założeniem aranżacji tego mieszkania było oparcie się na bieli i szarościach jako kolorach przewodnich, gdyż powiększają one i rozświetlają małe pomieszczenia. Aby uzyskać przestronne wnętrze kuchnia została częściowo otwarta na salon – przekształcona na aneks kuchenny, a dzięki zastosowaniu dwóch równoległych blatów wygospodarowano sporo miejsca na przygotowywanie posiłków. Pod blatem od strony salonu wkomponowane zostały półki na książki, które wraz z przylegającym małym stołem ocieplają widok na kuchnię. Zabudowa meblowa kuchni to białe lakierowane bezuchwytowe fronty z MDF-u, które tylko na ścianie z wiszącymi szafkami zostają przełamane surowymi płytami gresowymi w kolorze naturalnego betonu. Proste podziały szafek i gresu podkreślają nowoczesny i geometryczny charakter wnętrza.

W salonie znalazły się jedynie najbardziej potrzebne sprzęty: szara kanapa z podwieszoną nad nią biblioteczką, lekkie szklane stoliki kawowe oraz zabudowa RTV. Zabudowa dzięki zastosowaniu tego samego drewna co na podłodze, wprowadza do wnętrza porządek i minimalizm w kwestii wykorzystanych kolorów i materiałów. Wejście do łazienki miało być wyjątkowe. By spełnić ten warunek drzwi do niej wraz ze ścianą, w której są osadzone, obłożone zostały taflami luster. Dzięki temu przedpokój wydaje się znacznie większy co może się okazać dużym zaskoczeniem dla nowych gości. W samej łazience królują geometryczne podziały gresowych, szarych płytek w połączeniu z prostokątnymi, białymi płytkami w stylu retro. Częściowo otwarta kabina prysznicowa i subtelne ukryte oświetlenie w suficie nadaje wnętrzu lekkości. Część z pralką i półkami została ulokowana w zabudowanej wnęce, którą udało się wygospodarować zabierając fragment sypialni.

W tym ostatnim pokoju powtórzone kolory szarości zostały urozmaicone o rudawy odcień zamszu na tapicerowanej ramie łóżka, fotelu przy małym stanowisku do pracy oraz na obrazie. Dzięki szklanym frontom szafy nie jest ona ciężka i przytłaczająca.

ZOBACZ INNE NASZE PROJEKTY

RED WOOD aranżacja apartamentu 75 m2

GDYNIA M2 aranżacja apartamentu 50 m2

AVANT-GARDE ! aranżacja apartamentu 130 m2